Folie pieczarkarskie
Folia pieczarkarska Plastika Kritis służy do krycia zewnętrznego i wewnętrznego obiektów pieczarkarskich typu tunelowego. Montaż powinien przebiegać identycznie jak przy montażu folii ogrodniczych (można stosować listwy mocujące)
Wymagająca uprawa pieczarek potrzebuje stabilnego mikroklimatu, a odpowiednia folia jest kluczowym elementem w jego zapewnieniu, chroniąc uprawę i optymalizując koszty produkcji.
Najważniejsze cechy i korzyści folii pieczarkarskich
Wyjątkowa wytrzymałość mechaniczna: Konstrukcje tunelowe narażone są na obciążenia wiatrem i inne czynniki zewnętrzne. Folie pieczarkarskie (np. o grubości 200µm) charakteryzują się bardzo dużą wytrzymałością mechaniczną i mocną strukturą, co jest niezbędne do bezpiecznego i trwałego pokrycia tego typu obiektów.
Długotrwała odporność i stabilizacja UV: Folie te są wysoko stabilizowane przeciw promieniowaniu UV, co gwarantuje ich wieloletnią trwałość nawet przy intensywnym nasłonecznieniu. Długa żywotność (sugerowany czas wymiany np. 6 lat, gwarancja 57 miesięcy obejmująca 4 okresy letnie) przekłada się na rzadszą potrzebę wymiany pokrycia i niższe koszty długoterminowe.
Wysokie odbicie światła dla oszczędności energii: Kluczową cechą specjalistycznych folii pieczarkarskich jest bardzo wysoki współczynnik odbicia światła słonecznego (np. 72% dla KRITIFIL® 5010). Dzięki temu znacząco ograniczone jest nagrzewanie się wnętrza tunelu pod wpływem słońca. Pozwala to na realne oszczędności energii potrzebnej do pracy systemów klimatyzacji i wentylacji, niezbędnych do utrzymania optymalnej, niskiej temperatury dla wzrostu pieczarek.
Łatwość montażu: Mimo swojej wytrzymałości, montaż folii pieczarkarskiej przebiega podobnie jak w przypadku standardowych folii ogrodniczych, z możliwością stosowania typowych systemów mocujących (np. listew). Dostępność w dużych szerokościach (np. 12m, 14m, 16m) ułatwia krycie nawet bardzo dużych obiektów.
Wybór profesjonalnej folii pieczarkarskiej to inwestycja w stabilne warunki uprawy, bezpieczeństwo konstrukcji oraz znaczące obniżenie kosztów energii związanych z chłodzeniem obiektu, co jest kluczowe dla rentowności produkcji pieczarek.